Nyheter från Västkusten

Till alla i Västkustens RPG-distrikt! Vi ser fram mot en färgrik höst med klar luft och sköna promenader, men framförallt ser vi fram mot lättade restriktioner då vi åter kan börja träffas i våra föreningar. Flera föreningar tänker starta sina träffar igen. Detta går bra så länge som besökstalet inte överstiger 50 personer och kraven på avstånd hålls. För de större föreningarna måste vi avvakta att Folkhälsomyndigheten medger att fler än 50 får träffas. RPG i Betlehemskyrkan prövar nya grepp. Varje onsdag kl 11 kan man ta del av deras program på YouTube (YouTube RPG Betlehemskyrkan Gbg). 11-kaffet får man fixa själv.

Vi hade en träff den 1 september med de som är ordförande i våra föreningar. En fråga som kom upp där var om årsavgiften behövde betalas när programverksamheten har gått på sparlåga under pandemin. Låt mig få ge dig en bild av hur din medlemsavgift används. Dina pengar ger RPG möjlighet att arbeta på tre nivåer; lokalt, regionalt och på riksnivå. Det som vi ser och upplever närmast är vår lokala verksamhet i föreningarna, det som har tvingats gå på sparlåga. 

Vad du kanske inte ser direkt är RPG:s arbete att påverka sjukvården via medverkan i Västra Götalands och Hallands regionala pensionärsråd och äldreomsorgen i kommunerna via medverkan i kommunernas pensionärsråd. Än viktigare är vårt centrala kansli i Stockholm som regelbundet möter regeringen och centrala myndigheter tillsammans med de övriga pensionärsorganisationerna. Det centrala kansliet ansvarar också för att vi kan fungera som en rikstäckande organisation, ge ut vår tidning, svara på motioner osv. Utan din och min medlemsavgift skulle de inte kunna finansieras. Så fortsätt och stöd RPG och låt oss hjälpas åt att bli fler medlemmar som kan öka RPG:s tyngd och inflytande.

Jag hoppas att ni har ägnat en del av sommaren åt hjärngympa och löst kluringarna i förra brevet. Här kommer ett par nya att fundera över.

Ämne. Ledtrådar Svar

Njuta av: som ål + OO + gör hål + Örebro län. H……….

Njuta på: ärmlös + skred + foglig + frukt V……S….

Vill du kolla om du svarat rätt så kan du maila till Owe Åsberg (owe.asberg@gmail.com)

Jag förstår att en stor del av er har smakat på Elins fiskbullar.
I dessa skördetider är det dags att pröva på ugnsbakade äpplen med mandelfyllning (fyra personer). Du behöver: 4 äpplen, 100 g mandelmassa, 3 msk smör (+ smör till formen), 1 tsk finrivet citronskal, 1 tsk grovstött kardemumma, 50 g finhackad mandel.

Gör så här: 1. Sätt ugnen på 175 grader. 2. Skölj och dela äpplena på mitten, kärna ur och lägg dem med snittytan uppåt i en smord form. 3. Grovriv mandelmassan och blanda med smör, finrivet citronskal och grovstött kardemumma. Fördela över äpplehalvorna. 4. Baka äpplena i 20 minuter längst ner i ugnen tills de mjuknat och fått fin färg. Toppa med hackad mandel och baka i ytterligare 5 minuter. Passa noga så de inte bränns. Serveras med vaniljsås.

När hösten nalkas är det gott att kunna blanda skogspromenaderna och besöksmål utomhus med t.ex. ett besök på något intressant museum. Vill du se föremål från din barndom som du dessutom får känna och ta på vill jag rekommendera Mölndals stadsmuseum. Museet ligger i en gammal strumpfabrik i Kvarnbyn. För några år sedan klassades det som ett av Europas bästa lokala museer. För mig är det en speciell känsla att bland mycket annat kunna se ”Humle och Dumle” i kapten Bäckdals skafferi.

Vi önskar er alla en fortsatt skön höst och Guds rika välsignelse.

För distriktsstyrelsen

Kalle Nordanstad

Foto: Ingemar Svensson
To the top